Fizika

Az erő fogalma már az előtt megjelenik az életünkben, hogy általános iskolában először hallanánk róla. Amikor megkérnek minket otthon a szüleink, hogy segítsünk hazacipelni a boltból a megvásárolt ételt, vagy hogy segítsünk az autót odébb tolni, akkor bizony erőt kell kifejtenünk – ezen erőt már több mint három évszázaddal ez előtt definiálta Isaac Newton. Annál is inkább érdemes tisztában lennünk az erő fogalmával, hiszen az iskolai fizika tananyag egyik legkönnyebben emészthető része. Mi az erő fogalma, vagy a mértékegysége? Milyen ismert erőhatások vannak jelen a környezetünkben?

Tovább olvasom

Pascal törvénye a fizika egyik olyan fontos tétele, amely nem csupán az iskolapadban talál meg minket, hanem a mindennapjainkban is megjelenik – gondoljunk csak a víztartályokra. Szintén nagy gyakorlati haszna van a törvénynek a különféle vízvezetékrendszerek felépítésekor és tervezésekor.

Tovább olvasom

A sebesség egy olyan fogalom, ami már jóval az előtt megjelenik az életünkben, hogy a fizikaórán találkoznánk vele. Mikor nyaralni mentünk annak idején a szüleinkkel, akkor rendszeresen megkérdeztük, hogy „anyu! Mikor érünk már oda? Nem lehetne gyorsabban menni?” Amikor elmegyünk valahová, akkor megpróbáljuk előre megtervezni, hogy pontosan mennyi idő alatt érünk oda.

Tovább olvasom

A sűrűség fogalma már általános iskolában is előkerül a fizika órákon. Habár, életünk során már korábban is találkozunk a sűrűség fogalmával még akkor is, ha nem ismertük a pontos fogalmát. Gondoljunk csak arra, amikor két különböző labda közül, melyeknek a térfogata nagyjából egyenlő volt, az egyik jóval nehezebb volt.

Tovább olvasom

A tömeg fogalma már az előtt megjelenik az életünkben, hogy a fizika órán először találkoznánk vele. Amikor egy súlyos tárgyat fel kell emelnünk, akkor sokszor feltesszük magunkban ezt a kérdést: „nem lehetne ez a tárgy egy picit könnyebb is”? De az is elképzelhető, hogy amikor az udvaron játszunk a labdával, akkor bizonyos esetekben nagyobbat üt a labda, amikor az hozzánk ér.

Tovább olvasom
Feszültség jele

A feszültség jele egy olyan téma, amit nagyon sokszor rontanak el a fizika dolgozatban a diákok. Ennek egész egyszerűen az az oka, hogy a feszültség fogalmát nagyon sokszor keverik össze az áramerősség, vagy ellenállás fogalmával, vagy pedig a használt mértékegységekkel.

Tovább olvasom

Amikor a következő fizika, vagy matematika dolgozatra készülünk, akkor felmerülhet bennünk a kérdés: mi a térfogat jele? Eltér-e a fizikában és a matematikában a térfogat jele, jelölése, vagy pedig sem? Egyáltalán, van-e bármi jelentősége annak, hogy mi a jele a térfogatnak, hogy hogyan jelöljük? Íme, lássuk a választ!

Tovább olvasom

Amikor a következő fizika dolgozatra készülünk, akkor felmerülhet bennünk az alábbi kérdés: mi az idő jele? Sokszor látni példát arra, hogy a különböző fogalmak jelöléseit összekeverik egymással, vagy pedig a jellemző mértékegységekkel. Hogyan jelöljük a fizikát az időben? Íme, lássuk a választ!

Tovább olvasom

A nyomás jele és mértékegysége bizony könnyen előjöhet az iskolai számonkérésben, dolgozatban vagy az érettségi vizsgán, amikor a számonkérés közeleg. Nagyon sokszor szokták a diákok elrontani a számítási példákban, hogy nem a megfelelő mértékegységet, vagy jelet használják a nyomással kapcsolatos számítási példák alkalmazásakor.

Tovább olvasom

Ohm törvénye egy olyan törvényszerűség, melyet akkor nem szabad elfelejtenünk, amikor felállunk az iskolapadból. Hiszen, gondoljunk csak bele: a hétköznapi életben is megjelenik az elektromosság fogalma. Ha nem rendeltetés-szerűen használunk egy bizonyos elektromos berendezést, akkor elképzelhető, hogy az tönkre fog menni, a rajta átfolyó áramerősség nagysága miatt. Mi az az áramütés, és hogyan kerülhetjük el – miért fontos a megfelelő szigetelés?

Tovább olvasom