Amikor a következő fizika dolgozatra készülünk, akkor felmerülhet bennünk az alábbi kérdés: mi az idő jele? Sokszor látni példát arra, hogy a különböző fogalmak jelöléseit összekeverik egymással, vagy pedig a jellemző mértékegységekkel. Hogyan jelöljük a fizikát az időben? Íme, lássuk a választ!

Az idő jele:

Az idő jele

Azaz „t” betű. Fontos megjegyezni, hogy kis betűt kell használnunk, ugyanis a nagy T a fizikában a hőmérséklet jele. Természetesen – ahogy a fizikában is így van ez – olyan jelöléseket használhatunk, amilyet igazából szeretnénk, viszont érdemes tartani magunkat a kovenciókhoz – ezt fogják tőlünk elvárni a következő fizika dolgozatunkban is.

Ne felejtsük el, hogy az idő jele, és mértékegysége különböző dolgok, és más a jelölésük is, még akkor is, ha összetartozó fogalmak. A fizika dolgozatban, érettségin nagyon sokszor szokták a tanulók elrontani, hogy az idő jelét és mértékegységét összekeverik. Ha egy feladatban az eltelt idő 15 másodperc, akkor a következő egyenletet kell felírni:

A jelölés használata

Előfordulhat, hogy egy számítási példában több időtartamot is vizsgálnunk kell – például mert több különböző mozgási szakasz van, és a test különböző sebességekkel mozog a különböző útszakaszokon. Ilyenkor érdemes alsó indexeket bevezetni, melyek a különböző időintervallumokat jelölik. Ha például az első mozgási szakasz ideje 6s, a második szakasz ideje 10s, a harmadik szakasz ideje 15s, akkor a következő egyenleteket kell felírni, a megfelelő jelölésekkel.

Indexekkel történő jelölés

Az időhöz kapcsolódó fogalmak jele és mértékegységei a kinematikában

Az út, illetve a sebesség az időhöz kapcsolódó fogalmak a fizikában – hiszen ezekkel tudjuk a testek különböző testek mozgását jellemezni és leírni. Íme, lássuk, hogy mi az út jele és mértékegysége!

Az út jele s, mértékegysége m (méter)

A sebesség jele v, mértékegysége m/s (méter per szekundum)

Címkék:

Online tanulófelület

Kattints!