VAGY


Húrtrapéz ábra Húrtrapéz terület és kerület képlete

Fogalma

Ahhoz, hogy a húrtrapéz fogalmát megismerhessük, érdemes először a trapézt definiálni. A trapéz egy olyan négyszög, melynek van párhuzamos oldalpárja. Ezek után definiáljuk a húrtrapézt is! A húrtrapéz egy olyan trapéz, melynek van körülírt köre

Tulajdonságai

A húrtrapéz tulajdonságai a négyszögek és a trapéz tulajdonságain túl:

  • Tengelyesen szimmetrikus négyszögek
  • Van körülírt körük
  • Szárai egyenlő hosszúak
  • Átlói egyenlő hosszúak

A húrtrapéz területe

A húrtrapéz területét pontosan úgy kell kiszámolni, mint a trapézok területét. Lássuk az alábbi képletet!

Terület számítás

ahol a és c az alapokat jelölik, míg m_a a húrtrapéz magasságát.

A húrtrapéz kerülete

A húrtrapéz kerületét pontosan ugyanúgy kell kiszámolni, mint a trapézét, vagy mint bármely négyszögét. Csak össze kell adnunk az oldalai hosszát.

Kerülete

Amennyiben az alapok hosszát a és b jelöli, a szárak hosszát c és d, kijelenthető, hogy c = d. Ez esetben a képet az alábbira módosul:

Módosult képlet

A húrtrapéz szerkesztése

Az alábbi ábra egy lehetséges szerkesztését mutatja be a húrtrapéznak. Először vegyünk fel a síkon egy tetszőleges kört, és annak egy húrját, mely jelen esetben a BC szakasz. Ez után jelöljünk ki egy D pontot a kör kerületén, és ezt kössük össze a közelebbi végpontjával a BC szakasznak. A D ponton keresztül húzzunk párhuzamost a BC szakasszal, így kapjuk a négyszög utolsó pontját, az E pontot.

Húrtrapéz szerkesztése

Összefoglalás

A húrtrapéz mindig is esszenciális részét képezte az iskolai, általános iskolás tananyagnak. Már a gimnáziumi felvételin is elvárás, hogy a diákok tisztában legyenek a húrtrapézokat értintő elemi állításokkal. Annál is inkább fontos témakör, hiszen a matematika érettségin is rendszeresen megjelenő téma.

Online tanulófelület

Kattints!