A tömeg fogalma már az előtt megjelenik az életünkben, hogy a fizika órán először találkoznánk vele. Amikor egy súlyos tárgyat fel kell emelnünk, akkor sokszor feltesszük magunkban ezt a kérdést: „nem lehetne ez a tárgy egy picit könnyebb is”? De az is elképzelhető, hogy amikor az udvaron játszunk a labdával, akkor bizonyos esetekben nagyobbat üt a labda, amikor az hozzánk ér. A tömeg fogalma már az általános iskolás fizika tananyag részét képezi, és a gimnáziumi felvételin is jöhetnek elő olyan példák, amik ehhez a témakörhöz kapcsolódnak. A fizika érettségin is évről évre kerülnek elő olyan példák, melyek a tömeg fogalmához kapcsolódnak.

A cikket a Profifelkészítő.NET csapata írta. Ha szeretnél, akkor iratkozz be online felkészítő tanfolyamaink egyikére!

A tömeg fogalma

A tömeg a tehetetlenség mértéke, a testek anyagmennyiségét jellemzi. A tömeg és a súly fogalmát nagyon sokszor összekeverik, márpedig a kettő két teljesen különböző fogalom a fizikában. A tömeg egy olyan állandó mennyiség, ami semmilyen módon nem függ a testre ható erőhatásoktól és a test helyzetétől. A súly ezzel szemben az az erő, amivel a test az alátámasztást nyomja, és a felfüggesztést húzza.

A tömeg jele m, mértékegysége kg.

A tömeg mértékegységei és átváltása

A tömeg számos mértékegységgel rendelkezik, ezek közül néhány, ami fontos:

  • 1 mikrogramm (μg) = 0.0000001 kg
  • 1 milligramm (mg) = 0.001 kg
  • 1 dekagramm (dkg) = 0.1 kg
  • 1 mázsa (q) = 100 kg
  • 1 tonna (t) = 1000kg

A tömeg és a súly közötti különbség

Ha a tömeg és a súly fogalma közötti különbséget szeretnénk meghatározni, akkor az alábbi táblázattal tehetünk pontot az i-re.


Tömeg

Súly

Jele

m

Q

Mértékegysége

kg

N

Mérése

Mérleg

Dinamométer

Egyéb

Állandó mennyiség

Változó mennyiség


A tömeg és a súly között egy egyértelmű összefüggés teremthető, amennyiben a test vízszintes talajon nyugszik. Ez esetben a helyes összefüggés:

Tömeg és súly összefüggése

Az összefüggésben m a test tömegét, míg g a gravitációs állandót jelöli.

Fontos megjegyezni, hogy egy test súlya minden bolygón más és más lenne. Egy űrhajóban repülve súlytalanság figyelhető meg, a test súlya 0. Ugyanez figyelhető meg szabadesés közben is, hiszen nincs semmilyen alátámasztás vagy felfüggesztés, amit a test nyomhatna vagy húzhatna. Mivel a Marson, a Holdon vagy a Merkúron más és más a gravitációs állandó értéke, ezért a nyugvó test súlya is eltérő lenne.

A tömegvonzás és tehetetlenség kapcsolata a tömeggel

A tömegvonzás lényege, hogy a nagyobb tömegű testek erősebben vonzzák a testeket, mint a kisebb tömegűek. Ha két bolygó azonos távolságra található meg egy testtől, akkor az fog a testre nagyobb tömegvonzást gyakorolni, amelyik bolygónak nagyobb a tömege.

A egy test tehetetlensége megadja, hogy mennyire nehéz mozgásba hozni, vagy hogy mozgás közben mennyire nehéz megállítani. A nagyobb tömegű testek tehetetlensége nagyobb. A tömeg tulajdonképpen a tehetetlenség mértéke.

Összefoglalás

A tömeg egy olyan fogalom a fizikában, melyet mindenképp ismernünk kell, amennyiben a dinamika rejtelmeiben el szeretnénk mélyedni. Nagyon fontos, hogy le tudjuk írni a tömeg fogalmát, tisztában legyünk a mértékegységeivel és az átváltással. A tömeg és súlya fogalmát pedig ne keverjük össze!

Szeretnéd elmélyíteni a tudásodat, mindezt sok-sok gyakorlati példán keresztül? Akkor jelentkezz online felkészítő tanfolyamainkra!


Címkék:

Online tanulófelület

Kattints!