A doktori képzés egy rendkívül magasfokú képzés. Azok, akik részt vesznek benne, rendszerint hatalmas tudással rendelkeznek - de gimnazistaként mit kellene erről a tevékenységről gondolnunk? Nagyon fontos, hogy tisztán lássuk, hogy gimisként merre szeretnénk menni. Hiszen, ha nem jó felsőoktatási intézménybe megyünk, akkor PHD képzésben sem vehetünk majd részt a későbbiekben. Mivel érdemes pontosan tisztában lennünk? Íme, lássuk a legfőbb érveket pontokba szedve. 

Fontos, hogy eltökéltek legyünk - már most 

Ha később tudományos fokozatot szeretnél szerezni, fontos, hogy már most, gimnazistaként is legyél nagyon eltökélt és szemfüles. Mindig tegyél eleget annak érdekében, hogy az iskolában te legyél a legjobb és a legképzettebb. 

Csak akkor vágjunk bele, ha tényleg végig szeretnénk csinálni 

Olyan típus vagy, aki mindent könnyedén felad, és hamar talál magának valami új elfoglaltságot? Akkor a tudományos fokozatszerzés nem neked való. Gondold át, hogy hosszútávon tudsz-e 1-1 témával foglalkozni, vagy sem! 

Elkezdtem - befejezem típus voltam már középsuliban is? 

Ha valamit elkezdtél, akkor általában be is tudtad fejezni? 

Példák sikeres PHD-t tett emberekre 

Ők már általános iskolában és gimnáziumban is nagyon sokat tettek azért, hogy sikeresek legyenek, és képesek voltak egy ilyen nehéz és hosszadalmas küzdelmet végigcsinálni. 

Vincze Beatrix - egyetemi docens, Pedagógiai és Pszichológiai Kar Neveléstudományi Intézete az ELTE-n. A felsőoktatás megújulásának lehetőségével foglalkozik. 

Tongori Ágota - Pedagógusminősítési és tanfelügyeleti szakértő, ezen felül koztatási vezető. Az SZTE-n doktorált. 

Horváth Zsófia - A kisebbségi és többségi serdülők énképének összehasonlító vizsgálata saját önjellemzésük alapján

Címkék:

Online tanulófelület

Kattints!